lørdag 7. august 2010

Fredag 6.august Hjemreise Erviknes til Nesodden

På vei hjem til Nesodden. Passerer snart Kløfta. Det kan bli ok med litt sommertempratur.

Det regner litt på morgenkvsiten. Bra vi tok hovis i går. Vi overnatter siste natt i Åfjordhuset på Erviknes. Kort frokost kl 08:30. Avgang Erviknes kl 0915. Ferge fra Brekstad kl 09:30. Denne gangen går turen i en av bilene til Gunnar, en Mercedes 200 diesel. Strøken blir fra 1991. Bruker nesten ikke diesel, og går som ei klokke helt hjem til Nesodden. Takk for oss og lån av bil og all service på Erviknes.Vi kommer igjen.

Akkurat nå kjennes hele turen vi har gjennomført litt uvirkelig og vi vil trenge litt tid til å fordøye alle opplevelser under veis. Mye natur og mange steder og mange mennesker. Vi har i hverfall fått litt oversikt over landet og kysten. Norge er et praktfult land. Kanskje det beste i verden. Hva vet vi, jeg tror det. En hilsen til alle dere som har fulgt oss på denne bloggen gjennom sommeren. Takk for nå. Vi sees.

Med vennlig hilsen Reidun og Tom

Torsdag 5.august Hovis ombord i Trulte i Tinnbua båthavn og middag på Erviknes

Avskjedsmiddag på Erviknes
Strålende vær for hovis ombord denne dagen. Faktisk litt i varmeste laget. Alle puter og sengetøy ut på dekk. Banking, vasking og rydding. Jolle og påhengsmotor tas på land til oppbevaring på Erviknes. Seil beholdes på i tilfelle det skulle bli tid til en tur til før vinteren. Vi får leie en plass av en som Gunnar kjenner, og Trulte ligger fint i egen bås i Tinnbua. Så overlates Trulte i Gunnars forvaring med overdragelse av nøkler. Vi takker Trulte for en strålende tur til Nordnorge denne sommeren. Hun har fungert prikkfritt.
Trulte til Hovis ved Tinnbua
Gunnar har overtatt ansvaret for tilsyn med Trulte. Trisa ombord er litt urolig.

Onsdag 4.august Kvaløysætra, Flatanger via Stokksund til Erviknes, Bjugn

På lens øst av Måøy mot Stokken
Yndi II på slør syd for Stokksund. Knap ledelse her.







Vi våkner til sol. + 18 grader og vindstille. Rask dukkert og frokost. Avgang kl 09:30 fra Kvaløysætra. Det går opp for oss at nordlandsturen går mot slutten, men først skal vi ha med oss denne dagen  helt ut. Vi seiler sørvestover gjonnom trange leder i Flatanger skjærgården og passerer Småværet og seiler gjennom Aukenleia. Vinden friskner fra nord og vi lenser 5 knop på bare storseilet. Vi Passerer Bessaker og Måøy og går inn Stokken til Stokksundet (passerer huset til moren til Jan Måøy i Stokksundet) hvor vi varsles på VHF om at Hurtigruten vil passere nordgående om fem minutter. I Stokksund blir det en kort stopp med handling og bunkring av diesel. Vi setter fulle seil igjen og får en flott slør mot Bjugnfjorden. Yndi II ligger lenge godt ann til å vinne dagens regatta, men gjør et fatalt siste slag, rett før mållinja. Vinden faller og det blir motor siste timen inn til Erviknes. Her legger vi oss i bøya sammen med Yndi II utenfor gården til Gunnar, i le av Galten. Ankomst kl 2100.

Solnedgang over Tarva. God natt og farvel du vakre nord
Inn Bjugnfjorden

Tirsdag 3.august Sørgjeslingan til Flatanger og Kvaløyseter havn

Solnedgang i Kvaløyseter havn
Sola skinner og det virkelig sommer på Sørgjeslingan. Egentlig vil vi ikke dra, men spankulerer rundt på øya og fisker litt i det fine været. Tar en prat med Håkon og ser på ei skøyte som ligger ved kai. Gunnar fabulerer om at vi skulle hatt en slik en, med semidiesel.
Kvaløyseter havn
Torunn og Gunnar
På vei inn til Kvaløyseter
Avgang Sørgjeslingan kl 15:30. Det var meldt at vinden skulle dreie på nord, men det kommer ingen vind og vi må bruke motor over Folla til Flatanger-skjærgården. Her er det skjermet og myke skogkledde holmer, nesten som i Oslofjorden. Veldig vakkert og mange fine uthavner. Vi fisker litt og får en stor hyse. Nok til alle fire som forrett til middag, med smør og flatbrød. Vi legger oss i en liten havn som heter Kvaløyseter. Her er det to gjesteplasser og det passer akkurat. Dee er stille og solen går langsomt ned i horisonten. Så lenge solen er oppe er det varmt, men det blir fort kjølig når den forsvinner, så vi spiser inne.

tirsdag 3. august 2010

Mandag 2.august Sandværø via Rørvik til Sørgjeslingan

Sørgjeslingan gjestehavn
Vi blir vekt kl 04:30 av Gunnar som uroer seg for at det blåser opp og vi må forhale. Han mener vi  har kommet for nærme land og han ligger med hekken mot land og er redd for roret. Det har blåst opp litt mer fra sv og trekker gjennom sundet så vi får vinden på tvers. Vi bestemmer oss for å gå.
Avgang kl 06:30. Skyet, lett yr og sv 7 ms.
Styrer sørover i leia mot Lekafjord. Passerer Helgelandsflesa og Melsteinen. Det kommer noen lave tåkeskyer og vi mister sikten en times tid. I Lekafjord klarner det opp og etter hvert dukker sola opp. Vi passerer S. Gutvik fyr, og går gjennom Dolmsund. Passerer Risværfjorden og Stensøgalten varde og Svinestien fyr. Vinden blåser midt i flesen og vi vinker til nordseilende seilere, som slører friskt avgårde. Ankommer Rørvik kl 13:45. Vi legger oss på kaia foran redningskøyta. Vi vurderer å seile videre til Sørgjeslingan som ligger ytterst sv for Rørvik og forhører oss med mannskapet på redningskøyta. Det er meldt en liten kuling 10 - 12 ms på ettermiddagen og vi lurer på om det er en skjerma led ut. Og det er det. Vi får gode råd før vi drar og ringer ut til Sørgjeslingan, til han Håkon som bor der ute. Til daglig jobber han som skipper på redningskøyta, men nå har han fri. Han sier det er god plass i gjestehavna og at vi bare må komme utover.
Avgang Rørvik kl 15:15. Det kommer noen svarte skyer over Folla og vinden øker til kuling 12. Været går over Sørgjeslingan og vi ligger i leia og venter til regnbyga har passert før vi fortsetter over Nordgjeslingan og inn det trange innløpet til Sørgjeslingan. Det blåser fortsatt karftig og det blir litt hektisk når det viser seg at anvisningen i  Havneguiden er feil og ville ha ført oss rett over grunnen i havna. En guttunge kommer kjørende i båten sin og roper at vi ikke kan gå inn her og en kar på kaia vifter og peker, men Trulte er ikke bare å snu i heftig vind. Etter litt bakking og god bruk av motor får vi snudd og kommer oss flott inn i gjestehavna. Gunnar i Yndi 2 ringer Håkon, som lurer på om vi trenger los. Han spretter ombord i båten sin og leder Yndi 2 inn. Folk på land hjelper til med å ta imot. Man merker atmosfæren med en gang. Her føler man seg velkommen.
Det er fin gjestehavn her med strøm på land. Det er gode dusj og toalettforhold og det er fiskarheim her hvor man kan ta inn. Kolonial åpen fra kl 11:00 til 12:00 hver dag, men man skal ikke satse på at den dekker alle behov for proviantering.

Fiskeværet Sørgjeslingan er en gruppe småøyer ut mot det beryktede havet Folla, Sør for Vikna og Rørvik. Sørgjeslingan blir også forbundet med de dramatiske forlisene i 1906 da 1500 fiskere kjempet mot uværet og 30 av dem omkom. I 1962 gikk hurtigrutebåten Sanct Svithun på grunn i det urene farvannet vest av Sørgjeslingan etter en tragisk feilnavigering og 41 omkom.
.........og måkene de skriker: "Skal ha, skal ha"
Kolonialen på Sørgjeslingan
Gunnar, Reidun og Torunn
Tom og Reidun på Sørgjeslingan
I sin tid var Sørgjeslingan et av de aller største fiskeværene syd for Lofoten , og i dag er det fredet som nasjonalt kulturmiljøområde.

søndag 1. august 2010

Søndag 1.august Sandnessjøen Via Ylvingen til uthavn sør for Torghatten



Trulte i havn Sandnessjøen
Sandnessjøen Yndi 2 til venstre
Sandnessjøen
De Syv Søstre
Alstadhaug
Snev av sommer
Himmelblå
Torghatten fra sydvest
Endelig en uthavn, Sandværø
Ankedram i Trulte
Selvfisket makrell, Sandværø
Ylvingen kirke
Lettskyet + 17 grader. Sv 2 ms. Avgang Sandnessjøen kl 09:45. Styrer sørover langs de Syv Søsrte og passerer Alstadhaug, hvor to havørn sitter på varden utenfor. Styrer mot Ylvingen. Artig å besøke Ylvingen som viste seg å være en veldig tirvelig og lun øy med masse idyllisk bebyggelse. Vi spiste en god fiskesuppe på Himmelblå kafe og ruslet en tur på øya og så på alle husene hvor folk i Himmelblå-serien bodde. Huset til Roy og Kim og alle de andre var der.Og så gikk vi en tur innom kirken, men vi kom for sent til dagens preken.
Reidun, Torunn og Gunnar på Himmelblå
Så dro vi videre sydover og et kort øyeblikk var det  sommervarme og vi kunne ta av all ulla. Vi prøvde fiskelykken mens vi drev avgårde i den svake vinden, men fikk ikke noe. Vi passerte  på vestsiden av Torghatten og fant en fin uthavn sydvest. ved Sandværø. Det er alltid problematisk å legge seg i uthavner her pga stor forskjell mellom flo og fjerde, men hvis man legger seg et stykke fra land og går det bra.

lørdag 31. juli 2010

Lørdag 31.juli Sandnessjøen Karen Margrethe og Jørn Erik reiser hjem

Karen Margrethe og Jørn Erik - frokost i Henningsvær
Ruskevær i dag. Kulingkast og regn, men fin tempratur. Det blir hektisk frokost kl 10:30. Karen Margrethe og Jørn Erik skal ta bussen til Mosjøen kl 11:15 og Nordlandsbanen videre til Trondheim. De har vært ombord i nesten to uker og vi skjønner ikke helt hvor tida er blitt av. Dagene flyr. Reidun og jeg har vært ombord i 7 uker nå og synes det har gått veldig fort og at vi godt kunne vært her mye lenger. Det er fortsatt mange steder vi bare har seilt forbi. Norge er et veldig langt land som har mye å by på. Til de som planlegger å reise til Nordnorge i egen båt, med mål om å se det meste, så må dere nok ha lenger tid enn 8 uker. Gjerne et halvt år, med avreise Oslo 1.mai.
Dagen i Sandnessjøen går med til å rusle litt rundt i byen og slappe av litt ombord.

Fredag 30.juli Tonneshavn via Hjærtøy til Sandnessjøen

Jørn Erik styrer Trulte i ruskeværet
Lettskyet, stille og + 20 grader. Avgang Tonneshavn kl 13:15. Vi spiser frunsj mens vi går. Passerer mellom ytre og indre Kvarø, gjennom Lurøysund, mellom Onø og Hestøy, vest for Tomma. Været trekker opp i sydøst og vi kommuniserer med Gunnar som ringer Meten. Ingen torden, men det kan bli noen kraftige byger med vind. Vi vurderer om vi skal gå til Nesna eller Lovund. Vi går innover øst for Dønna, det blåser og regner, men roer seg igjen før vi kommer inn til Dønna. Fiskeposter. Jørn Erik får en sei. Været blir bedre og vi går til Hjærtø, en uthavn. Der er fint og lunt, men været er ustabilt og kl 23:30 bestemmer vi oss for å forhale inn til Sandnessjøen. Ankomst Sandnessjøen kl 01:00. Jørn Erik har  fiska to torsk og en makrell ved Hjærtø og vi lager luksus fiskesuppe. Middag kl 02:00

Vi spiser frunsj under veis
Jørn Erik navigerer
Dette går bra. Ruskevær er egentlig ganske fint
Skippern bekymrer seg ikke

torsdag 29. juli 2010

Torsdag 29.juli Bolga til Tonneshavn i Lurøy

Yndi II i fin seilas

Vi passere polarsirkelen

Jørn Erik er styrmann til Tonnes

NAM reiser til Svartisen

Dag og Tom på Bolga
Bolga havn Trulte, Yndi II og NAM
Kveldslys i Tonneshavn
Dagen starter med lave tåkeskyer, men over lurer solen. NØ frisk bris. Karen Margrethe og Jørn Erik går en tur på øya og flytter på ruggesteinen. I dag er siste dagen med jengen samlet og NAM med Tor og Heidi, Dag og Randi drar østover mot Svartisen og vi og Yndi 2 fortsetter i den gode nordavinden som vil blåse oss sydover. Det blir en flott seilas og vi skjærer vinden og jibber oss nedover fjorden. Vi passerer Angersholmene kl 14:40. Går vest av Sleipnesodden og øst for Rødøy og Sandværken fyr, øst for Kjøbmandsskjær og Rangsundøy. Anløper Tonneshavn kl 18:30. Det er varmt og stille og tid for et bad og sannelig er det 16 grader i vannet i Tonneshavn. Jørn Erik og Karen Margerthe drar på fisketur og vi sitter i cockpit og hygger oss med flott kveldslys over fjord og fjell. Om natta passerer et kraftig tordenvær over land og strømmen forsvinner på flere steder i Nordland.

Onsdag 28.juli Inndyr via Sørfugløy til Bolga











Forkost i Inndyr
Dagen starter som en sommerdag. Sol + 20 grader og stille. Avgang kl 12:25. Vi drar over fjorden fra Inndyr til Fugløy. På fugløy er det en gammel bosetting, ,en det er ingen fastboende her lenger kun sommergjester. Liten gjestehavn med plass til fire båter. Hvit sandstrand og som navnet sier et veldig fuglefjell med masse lundefugler, havørn, måker, kjeld og mange andre arter. Bebyggelsen ligger lunt og tett under fjellet og er velholdt.
Bebyggelsen på Sørfugløy
Gjengen på Sørfugløy
I'm your captain
På seilas mot Bolga
Vi gar en tur over til den stranden på sydvest siden og gjennom bebyggelsen tilbake til batene. To havørn svever over toppen av Fugløy. Avgang Fugløy kl 1600. Vi passerer Støtt og Gaasvær og ankommer Bolga kl 20:00. NØ 8 ms, Lettskyet sol, men havna ligger i skyggen av toppen på Bolga. + 14 grader.Fin gjestehavn, men mye skrot i havnområdet gir preg av aktivitet av fiske og småindustri. På Bolga er det en 40 tonn stor ruggestein som ligger i balanse. Dytter man på den beveger den seg opp til 10 cm. Vi hadde håpet på en grill på land, men det blir for kaldt i den sure vinden. Vi spiser ombord og samles ombord i Yndi 2 til gitar og sang.
Fugløy  
Skipsbrygga Fugløy Trulte og Yndi II
På stranda Fugløy
Reidun på vei fra stranda Fugløy