Oppholdet i Ålseund startet i går med hyggelig gjensyn med Rune og forballkamp på pub og møte med to nordlendinger som hadde kjøpt en Fenix i Moss. De hadde som mål å være i Tromsø på torsdag førstkommende. Ha ha, sa vi.
I dag har vi rukket mye. Først fikk vi ny temperaturføler til kjøleboksen fra Termomarin levert ombord av en vennlig engelskmann som selv hadde Maxi 84 (maken til Rune) hjemme i England. Han ville gjerne se båtene og gav oss skyss tur - retur Volvoforhandler for å kjøpe oljefilter, diseselfilter og impeller. Så fikk vi handla litt mat og fylt diesel.
Avgang Ålesund kl 12:15. Går øst av Valderøy og styrer NØ mot Kverna fyr. Lettskyet + 17 grader. NØ vind 2 ms. Kl 1400 passerer vi Haramsøy, 1430 Fjørtoft, og 1550 øst for Harøy. Etter hvert kommer det en fin vestlig bris, motor stoppes og vi setter fulle seil og får en fin kryss. Med ett stikk i sjøte styrer vi mot Ona. Det er ganske urentfarvann rundt Ona og vi snirkler oss mellom grunnene inn fra syd. Dertter går vi øst rundt øya til nordøstsida der havna ligger.
Gjesteplasser ligger helt innerst i den lune havna som er helt beskyttet mot alle vindretninger. Det ligger to båter der og det er god plass. Vi legger oss longside til flytebrygga. Ona er som et eventyr og en havn man bare må besøke.
Kl 1745 vel over og under le. Overskyet med glimt av sol og + 18 grader. 12 grader i vannet.
Vi blir møtt av en familie på fire som er på dagstur. De har fiska og vi får torsk og sei. Og vi som hadde kjøpt sei i Ålesund. Nå blir det fisk i dagene som kommer. Vi får en hyggelig prat med Knut og Åse Vestad og barna Sara og Henrik. De ville fange kråkeboller og fikk låne den nye håven vår.
Det blir stekt seifilet med løk og gulerotstuing til middag. Vi sier "Mums filli babba", som en vis(s) mann pleier å si.
Ona er en øy i Sandøy kommune i Møre og Romsdal og ligger ytterst ut mot havet. Stedet har omkring 30 fastboende. Øygruppa Ona bestør av de to øyene Ona og Husøya, som er bundet sammen med en kort bro. På det meste etter den andre verdenskrig var det bortimot 370 innbyggere på øygruppa. Fyret ble satt opp i 1867 og er 14,7 m høyt. De fastboende livnærer seg av fiske, keramikkproduksjon og turisme. Øya har en restaurant som er åpen i turistsesongen og serverer bl.a. sjømat. Tidligere var det salting av fisk og klippfisk- og tørrfisk- produksjon i det gamle fiskeværet. Ona har en fin hvit sandstrand, kirkegård med en særpreget stengard rundt og forsamlingshuset Stormly. I 1670 raste en flodbølge over øya og tok med seg de fleste husene og mange mennesker.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar