lørdag 31. juli 2010

Lørdag 31.juli Sandnessjøen Karen Margrethe og Jørn Erik reiser hjem

Karen Margrethe og Jørn Erik - frokost i Henningsvær
Ruskevær i dag. Kulingkast og regn, men fin tempratur. Det blir hektisk frokost kl 10:30. Karen Margrethe og Jørn Erik skal ta bussen til Mosjøen kl 11:15 og Nordlandsbanen videre til Trondheim. De har vært ombord i nesten to uker og vi skjønner ikke helt hvor tida er blitt av. Dagene flyr. Reidun og jeg har vært ombord i 7 uker nå og synes det har gått veldig fort og at vi godt kunne vært her mye lenger. Det er fortsatt mange steder vi bare har seilt forbi. Norge er et veldig langt land som har mye å by på. Til de som planlegger å reise til Nordnorge i egen båt, med mål om å se det meste, så må dere nok ha lenger tid enn 8 uker. Gjerne et halvt år, med avreise Oslo 1.mai.
Dagen i Sandnessjøen går med til å rusle litt rundt i byen og slappe av litt ombord.

Fredag 30.juli Tonneshavn via Hjærtøy til Sandnessjøen

Jørn Erik styrer Trulte i ruskeværet
Lettskyet, stille og + 20 grader. Avgang Tonneshavn kl 13:15. Vi spiser frunsj mens vi går. Passerer mellom ytre og indre Kvarø, gjennom Lurøysund, mellom Onø og Hestøy, vest for Tomma. Været trekker opp i sydøst og vi kommuniserer med Gunnar som ringer Meten. Ingen torden, men det kan bli noen kraftige byger med vind. Vi vurderer om vi skal gå til Nesna eller Lovund. Vi går innover øst for Dønna, det blåser og regner, men roer seg igjen før vi kommer inn til Dønna. Fiskeposter. Jørn Erik får en sei. Været blir bedre og vi går til Hjærtø, en uthavn. Der er fint og lunt, men været er ustabilt og kl 23:30 bestemmer vi oss for å forhale inn til Sandnessjøen. Ankomst Sandnessjøen kl 01:00. Jørn Erik har  fiska to torsk og en makrell ved Hjærtø og vi lager luksus fiskesuppe. Middag kl 02:00

Vi spiser frunsj under veis
Jørn Erik navigerer
Dette går bra. Ruskevær er egentlig ganske fint
Skippern bekymrer seg ikke

torsdag 29. juli 2010

Torsdag 29.juli Bolga til Tonneshavn i Lurøy

Yndi II i fin seilas

Vi passere polarsirkelen

Jørn Erik er styrmann til Tonnes

NAM reiser til Svartisen

Dag og Tom på Bolga
Bolga havn Trulte, Yndi II og NAM
Kveldslys i Tonneshavn
Dagen starter med lave tåkeskyer, men over lurer solen. NØ frisk bris. Karen Margrethe og Jørn Erik går en tur på øya og flytter på ruggesteinen. I dag er siste dagen med jengen samlet og NAM med Tor og Heidi, Dag og Randi drar østover mot Svartisen og vi og Yndi 2 fortsetter i den gode nordavinden som vil blåse oss sydover. Det blir en flott seilas og vi skjærer vinden og jibber oss nedover fjorden. Vi passerer Angersholmene kl 14:40. Går vest av Sleipnesodden og øst for Rødøy og Sandværken fyr, øst for Kjøbmandsskjær og Rangsundøy. Anløper Tonneshavn kl 18:30. Det er varmt og stille og tid for et bad og sannelig er det 16 grader i vannet i Tonneshavn. Jørn Erik og Karen Margerthe drar på fisketur og vi sitter i cockpit og hygger oss med flott kveldslys over fjord og fjell. Om natta passerer et kraftig tordenvær over land og strømmen forsvinner på flere steder i Nordland.

Onsdag 28.juli Inndyr via Sørfugløy til Bolga











Forkost i Inndyr
Dagen starter som en sommerdag. Sol + 20 grader og stille. Avgang kl 12:25. Vi drar over fjorden fra Inndyr til Fugløy. På fugløy er det en gammel bosetting, ,en det er ingen fastboende her lenger kun sommergjester. Liten gjestehavn med plass til fire båter. Hvit sandstrand og som navnet sier et veldig fuglefjell med masse lundefugler, havørn, måker, kjeld og mange andre arter. Bebyggelsen ligger lunt og tett under fjellet og er velholdt.
Bebyggelsen på Sørfugløy
Gjengen på Sørfugløy
I'm your captain
På seilas mot Bolga
Vi gar en tur over til den stranden på sydvest siden og gjennom bebyggelsen tilbake til batene. To havørn svever over toppen av Fugløy. Avgang Fugløy kl 1600. Vi passerer Støtt og Gaasvær og ankommer Bolga kl 20:00. NØ 8 ms, Lettskyet sol, men havna ligger i skyggen av toppen på Bolga. + 14 grader.Fin gjestehavn, men mye skrot i havnområdet gir preg av aktivitet av fiske og småindustri. På Bolga er det en 40 tonn stor ruggestein som ligger i balanse. Dytter man på den beveger den seg opp til 10 cm. Vi hadde håpet på en grill på land, men det blir for kaldt i den sure vinden. Vi spiser ombord og samles ombord i Yndi 2 til gitar og sang.
Fugløy  
Skipsbrygga Fugløy Trulte og Yndi II
På stranda Fugløy
Reidun på vei fra stranda Fugløy

Tirsdag 27.juli Værøy over Vestfjorden til Inndyr

Jørn Erik og Karen Margrethe på fjelltur på Værøy
Skyet + 18 grader. Dagen starter med en tur i fjellet på Værøy. Så handla vi hvalkjøtt hos lokalt fiskemottak.
Avgang kl 12:25. Det er meldt SV 6-7 ms i Vestfjorden, men det meldes 10 ved Fugleøy. Vi starter ferden over Vestfjorden i svak vind og setter fulle seil. Trulte seiler som en gudinne alene når trimmen er satt, og vi logger 5-6 knop. Etter hvert øker vinden og vi tar to rev på storseilet og genoua. Da blir Trulte mye rettere og vi logger fortsatt 6-7 knop. Å reve i tide er smart. Etter hvert som vi nærmer oss kysten øker vinder til en liten kuling og sjøen blir grovere, men vi seiler flott og kommer oss flott inn i le av landet Nord for Fugløy. Gunnar melder at dem går vil Inndyr, en liten lun havn nordøst for Fugløy. Ankost Inndyr kl 21:15. Det er helt utrolig hvordan ting fprandrer seg når man komme ri le og i Inndyr er det helt stille. Hyggelig havn med 8 gjesteplasser. Alle samles i Inndyr, NAM, Yndi II og Trulte.


Kulingen kommer over Vestfjorden



Vi tar to rev nå sier skippern
Karen Margrethe vel i havn i Inndyr

tirsdag 27. juli 2010

Mandag 26.juli Reine via Buvågen og Værøy


Reidun bader i Buvågen
Dagen etter planlegger vi å gå over vestfjorden, men værendring utover uka gjør at vi utsetter det til tirsdag.
Trulte i Buvågen
Karen Margrethe klar for å bade i 9 graders vann
Skippern bør slankes snart
Avgang Reine kl 10:00. Vi tenker å gå til Røst , men endrer planer. Det er en fin bukt på Lofotodden og den vil gjerne besøke. Går gjennom Moksenstrømmen (som kan være ganske skummel for mindre fartøy i dårlgi vær) til Buvågen. Her legger vi oss i en bøye som forsvaret har lagt ut her. Det er 2 - 3 meter dypt i bukta med hvit sandbunn. Så her blir det bading og snorkling. Endelig får vi prøvd våtdraktene. De fungerer perfekt og vi kan ligge i vannet å snorkle så lenge vi orker selv om det er bare 9,5 grader i vannet. Etter hvert skyer det litt over.
Heidi, Dag og Rndi på Værøy
Avgang Buvågen kl 14:00. Passerer Mosken kl 1430. Jørn Erik fisker, men det blir ingen fisk i dag. Vi setter fulle seil og stryker mot Værøy. Ankomst Værøy kl 17:00. Her ligger NAM og Yndi 2 til kai allerede. Kl 20:00 kommer Dag og Randi som skal være med Tor og Heidi en uke. Vi spiser på den lokale restauranten på kaia. Det regner litt på kvelden.

Søndag 25.juli Fredvang Via Sund til Reine

Gunnar og Brunvold 50 hk. Gunnar til venstre.
Sol, ikke en sky. NØ 5 ms +13 grader.
Reine
Gjengen på Motormuseet i Sund
Innseiling til Sund
Musikk ombord gjennom Sundstrømmen
Avgang Fredvang kl 14:00. Vi går gjennom Sundstrømmen til Sund hvor vi skal besøke motormuseet med gamle båtmotorer fra kystflåten. Veldig artig. Når vi nærmer oss museet hører vi dunk dunk låter for mengeder av motorer som om det skulle ligge mange båter i havna, slik det var en gang. Dette er et aktivt museum hvor man legger vekt på identisk opplevelse derfor starter dem de fleste motorene hver dag og lar dem gå noen timer. Der er en 50 hk Brunvold som imponerer. Det er en ensylindret semidiesel og den går så langsomt at den nesten stopper mellom hvert slag. I motorrommet er det helt stille og man hører bare noen klikk fra regulatoren. Mekanikeren på museet forteller at dem vekker'n kl 10:00 om morran og legger'n kl 18:00 om kvelden.
Avgang Sund kl 17:15. Det har frisknet til fra NØ, men det er le bak lofotveggen og vi bestemmer oss for å fiske oss fram til Reine. Det blir tre torsk og 13 sei. Ankomst Reine kl 21:10. Det blåser litt surt fra Nord, men vi finner til slutt en fin plass innerst i gjestehavna hvor det er le. Jørn Erik lager fiskegryte. Må være en av verdens beste fiskegryter.
Dagen etter planlegger vi å gå over vestfjorden, men værendring utover uka gjør at vi utsetter det til tirsdag.

mandag 26. juli 2010

Lørdag 24.juli Ballstad til Fredvang

Tor fyller 58 år og det blir stor ståhei på Fredvang på Moskenesøy. Avgang Ballstad kl 1225. Sol, + 14 garder. SV 4 ms. Vi går innom Nusfjord. Et utrolig idyllisk lite gammelt fiskevær. Ankommer kl 1400. Her treffer vi Elisabeth Hartvig fra Nesodden som er også er på rundreise i Lofoten. Nusfjord er blitt en veldig turistmaskin og etter å ha vært hos bakern blir jeg stoppet av en vakt som spør om jeg har billett for å gå ned på bryggeområdet. Det koster 50 kroner. Jeg må le og slipper å betale etter litt om og men.
Trulte ved kai i Ballstad
Syd for Ballstad

Avgang Nusfjord kl 1530. Vi passerer Sund går gjennom Sundtsraumen, og som vanlig her i Lofoten er strømmen imot oss uansett om vi går nordover eller sydover. Vi har tidevannstabeller og burde skjønne hvordan dette henger sammen , men sliter med forholdet mellom tidevannet som er relatert til høyvann i Bodø og som sier at strømmen går nordover 1,1/4 time før høyvann i bodø og 4, 1/4 time etter høyvann i Bodø og som samtidig går nordover ved halv flo og halv fjerde. Hjernen koker og jeg savner mer ram. Uansett vi kommer nå og strømmen går selvsagt imot, med ca 3 knop fart.Vi ankommer Fredvang kl 1800 og legger oss i Båtforeningens havn. (det er ikke gjestehavn på Fredvang, men Tor har klarert dette med noen bekjente på stedet). Vi får tilgang til strøm og betaler kr 100 pr båt for natta.
Karen Margrethe på dekk
Reidun i midnattsol på Fredvang.
Fredvang. Hele gjengen på tur 
Jørn Erik og Reidun i midnattsol. Fredvang
Reidun og Ole
På stranda. Fredvang
Nusfjord
Elisabeth og Reidun i Nusfjord
Nusfjord. Reidun og Karen Margrethe
Yndi 2. Gunnar og Torunn
Trulte er pynta til fest. Fredvang
Huset som Tor bodde i på Frevang


Det blir bursdagsfeiring med Tor og Heidi, Nora, Marte, Anders, og Anette, Gunnar og Torunn, Karen Margrethe og Jørn Erik, Reidun og meg på Binas bistro. Burdsdag-sangen synges og etterpå det blir kake og kaffi i båten til Gunnar og Torunn med gitar og sang. Dagen etter går vi tur på Fredvang som viser seg å være et meget vakkert sted med litt roligere natur enn ellers i Lofoten og hvite strender helt ut mot storhavet. Reidun treffer en kollega, Ole fra jobben og vi stikker innom han og kona. Kona er fra Fredvang og husker Are og Tor fra tidlige barneår.